Infectia cu virusul Ebola

0
26

Ebola este un filovirus care determina febra hemoragica acuta, insuficienta multipla de organ cu o rata de mortalitate de 90%. Febra hemoragică Ebola este denumită și „boala Ebola”.

Tipurile de virus

Oamenii de stiinta au identificat 4 tipuri de virusuri Ebola. Trei dintre ei provoacă boli la oameni: virusul Ebola Zair, virusul Ebola – Sudan și virusul Coasta de Fildeș Ebola.

Transmiterea

Boala se poate transmite la om de la animalele infectate si din materiile de origine animală. Ebola poate fi de asemenea raspandita la oameni prin contactul cu fluide corporale infectate sau prin ace infectate din spitale. S-a presupus o transmitere si prin aerosoli.

Semne si simptome

Dupa o perioada de incubatie de 5-10 zile apar febbra, mialgia si cefaleea, adeseara in asociere cu simptome abdominale (greata, varsaturi, diaree, durere) si de tract respirator superior (tuse, durere toracica, faringita). Mai apar fotofobia, congestia conjunctivala, icterul si limfadenopatia (inflamarea ganglionilor limfatici). Pot aparea delirul, stuporul (stare de somn profund) si coma, indicand afectarea SNC. Simptomele hemoragice apar din primele zile si includ petesii (pete rosii pe piele sau mucoase), echimoze si sangerare in jurul locurilor de punctie si in mucoase.

Simptomele bolii Ebola
Simptomele bolii Ebola

Diagnosticul se realizeaza prin analiza imunoenzimatica ELISA, PCR sau microscopia electronica.

Tratament si profilaxie

Nu exista vaccin sau terapie antivirala eficienta, desi un vaccin este in studiu. Tratamentul este suportiv si include reducerea procedurilor invazive precum si inlocuirea factorilor de coagulare consumati.

Precautiile legate de purtarea mastii, pelerinei si manusilor de protectie, sterilizarea minutioasa a echipamentului, izolarea spitaliceasca si educatia comunitara au redus durata epidemiilor.