PROTEINE, s. f. pi. / proteines, s. f. pi. / proteins. [CJT. pro-tos =primul; -iaa.} Substante azotate cu masa moleculara mare si structura complexa, p. sunt prezente In toate struc-turile vii (animale, vegetate, microorganisme). Ele sunt In mod particular abundente In organismele animale, unde Indeplinesc, In esenta, functii de cataliza chimica (*enzime), de aparare (*anticorpi) sau de reglare (*hormoni), asigurand, de aseme-nea, functii plastice si de sustinere. La om, p. reprezinta circa 15% din masa corporalaPROBA naturale sunt extrem de variate dar, indiferent de provenienta, aproape toate au aceeasi com-pozitie elementara (50-55% carbon, 6-7% hidrogen, 20-23% oxigen, 12-19% azot, 0-3%sulf) si sunt alcatuite din aceleasi subunitati elementare, 20 de aminoacizi diferiti (p. sunt *polimeri in care *monomerii sunt reprezentati de aminoacizi). Se dis-ting doua grupe mari de p.: „holoproteine sau p. simple si ‘heteroproteine sau p. conjugate. Aceste doua grupe contin, la randul lor, mai multe dase de p. (v. termenii respectivi). 0 clasificare satisfacatoare a p. In functie de diferentele si analogiile de structura este imposibila din cauza diversitatii extreme s acestor molecule. Mai rationale pare clasificarea p. in raport cu functiile lor biologice: p. cu functii catalitice (en-zime, care la randul lor sunt subiectui unor clasificari com-plexe, convenite pe plan international), p. cu functii hormonale, p. de transport, p. contractile, p. de stocare, p. de protectie si p. structurale. V. structura primara, structura secundara, structura tertiara, structura cuaternara.