GLICAN, s. m. / gl ycane, s. m. / glycan. [Qr. glykys =duke.} Termen englezesc sin. cu „polizaharid, utilizat, de asemenea, pentru a desemna gruparile glucidice de masa moleculara varia-ta care sunt legate de proteine (*proteoglicani), peptide (*peptido- glicani) sau lipide (*lipidoglicani). GLICEMIE, s. f. / glycemie, s. f. / gl yc(a)emia. [Qr. glykys = duice; haima, -atos = sdnge..] Denumire data de Claude Bernard prezentei normale a glucozei In sange. A jeun, la subiectii sanatosi, g. poate varia de la 0,7 la 1,1 g/l (de la 3,9 la 5,6 mmol/l). G. este mentinuta prin mecanisme neuro-hormonale (v. insulina, glucagon). Valoarea g. depinde, pe langa variatiile fiziologice sau patologice, de metoda de deter- minare. In prezent, determinarea si urmarirea variatiilor g. se pot efectua cu *biosenzori pentru glucoza. V. si hipoglicemie, hiperglicemie, diabet zaharat. GLICERID, s. n. / gl yceride, s. m. / gl yceride. [Cfr. glykeros = mdulcit, de [a gl ykys = du[ce.} Lipid simplu rezultat prin esterificarea cu acizi grasi a uneia (monoglicerid), a doua (di-glicerid) sau a trei (triglicerid) functii alcool ale *glicerolului. Concentrate plasmatica a „trigliceridelor (trigliceridemie) este crescuta In unele *hiperlipidemii. GLICERINA, s. f. / glycerine, s. f. / glycerin. [Qr. glykeros = indvldt, de (a glykys = dutce; -fno.] Denumire pentru preparatele farmaceutice ale *glicerolului. GLICEROFOSFAT, s. m. / glycerophosphate, s. m. / gl ycero-phosphate. [(fr. glykeros = mdviat, de. la. glykys = du[ce; phos, photos = Cumina, fosfor.} Esterul monofosfat al *glicero- lului, metabolit intermediar In sinteza grasimilor si In catabo-lizarea hidratilor de carbon. Sub forma de saruri de calciu si sodiu este utilizat ca medicament.