BILANT, s. n. / bilan, s. m. / balance. [Ital. bifancio =bi-[ant.] In biologie si medidna, analiza cantitativa a diferitelor elemente (minerale, glucide, lipide, proteine, lichide etc.) primi-te si cedate de organism, de obicei In cadrul unui proces fi-ziologic. Ex.: 1) B. azotat, diferenta dintre azotui ingerat si eel eliminat prin materii fecale si urina. Daca aportui este egal cu eliminarea, organismul se afla In echilibru azotat. 2) B. hidnc, diferenta dintre cantitatea de apa ingerata si cea eliminata. B. h. devine negativ In deshidratare prin transpiratii abundente, diaree, diabet insipid etc. 3) B. mineral, diferenta dintre apor-tul si eliminarea diferitelor substante minerale necesare orga- nismului. Traduce echilibrul fiziologic sau modificari patologice ale metabolismului mineral. 4) B. nutritiv, raportui dintre aportui alimentar si utilizarea acestuia In organism. Este b. eel mai complex, In care se iau In considerare: valoarea ener-getica si biologica a alimentelor ingerate, transformarea diges-tiva a acestora, consumul metabolic si eliminarea reziduurilor. Se apreciaza prin: urmarirea curbei ponderale si a starii de nu-tritie, explorarea *metabolismului bazal si calcularea b. diferitelor principii alimentare (glucide, lipide, proteine, saruri, vita-mine, apa). V. si In continuare.