ULEI, s. n. / huile, s. f. / oil. [Lat. oleum = u&i; sl. okj.] Grasime (glicerid) Tn stare fluida la temperatura obisnuifi. Di-feritele u. se obtin din: vegetale (u. vegetale, cele mai utili-zate), tesuturi animale (u. de peste, din ficat) sau parafina (u. minerale). Cateva tipuri de u. vegetale: 1) U. de arahide, extras din arahide (alune americane), utilizat ca aliment. 2) U. de cacao, obtinut din semintele plantei Theobroma cacao, este solid (de unde si numele de unt de cacao). Utilizat ca exci-pient pentru supozitoare si baza de unguent. 3) U. de floarea-soarelui, obtinut prin presarea la cald a semintelor plantei. Este utilizat ca aliment, vehicul pentru solutii injectabile cu actiune prelungita si excipient pentru unguente. 4) U. de masline, extras din fructele plantei 0/ea europaea. Se utilizeaza ca vehicul pentru solutii injectabile, ca emolient, laxativ, colagog, purgativ mecanic si ca antidot contra toxicelor iritante. 5) U. din ger-meni de porumb se extrage prin presare la rece. Are valoare nutritiva, contine acizi grasi esentiali, vitaminele D^, E si lecitine. Este utilizat ca u. dietetic si m diferite regimuri alimentare. 6) U. de ricin, obtinut prin presarea la rece a semintelor plantei. Se utilizeaza ca vehicul si excipient pentru solutii injectabile, supozitoare, emulsii, disme. Are actiune purgativa {Oleum ricini ). 7) U. de so/a, extras din semintele plantei, se utilizeaza Tn locul u. de floarea soarelui si ca sursa de ledtina.